Slip pilleafhængigheden med et ophold på et misbrugscenter

11 april 2019 Astrid Pedersen
Slip pilleafhængigheden med et ophold på et misbrugscenter

Pillenarkomani – eller afhængighed af receptpligtig medicin – er et voksende problem for det danske samfund. I det følgende kan du blive klogere på, hvad pillemisbrug er.

Hvem bliver afhængig af receptpligtig medicin?

Alle mennesker kan i princippet blive afhængig af smertestillende piller, angstdæmpende medikamenter eller lignende. Afhængigheden opstår som regel i forbindelse med at der udskrives medicin efter en operation eller et traume. Smertestillende medicin – især de såkaldte opioider – er en del stærkere end de smertestillere som kan fås i håndkøb (Panodil, Ipren osv.). Dertil kommer, at denne form for medikament ofte har utilsigtede effekter som for eksempel euforiserende virkning.

Opioider er under mistanke for at påvirke dopamin- og serotoninniveauerne i den menneskelige hjerne, således at man, foruden den smertelindrende effekt, også oplever en behagelig rus, på grænsen til eufori. Når man så holder op med at tage medicinen, kan serotoninniveauet dale igen, hvilket kan føre til depressions lignende tilstande og symptomer, som minder om angst anfald. Dette vil foranledige personen til at blive ved med at indtage medicinen, også selv om smerterne efter traumet eller operationen har fortaget sig for længst.

Hvordan kommer man ud af et medicinmisbrug?

Desværre er misbrug og afhængighed af læge ordineret medicin et nærmest usynligt problem. En pillemisbruger vil ikke være påvirket på samme måde som en alkoholiker, eller blive afsløret af lugt eller sløret tale. Dette betyder dog ikke, at kroppen ikke lider overlast. Tolerancen over for stoffet vil stige i takt med forbruget, og der skal med tiden mere og mere til, førend man opnår det ønskede velbefindende – og, mere vigtigt, slipper for abstinenserne. Derfor er det vigtigt, at du – såfremt du er havnet i et forbrug af medicin, du ikke længere kan styre – får professionel hjælp.

På behandlingscenter Stien finder du såvel dygtige behandlere som erfarne misbrugskonsulenter med stor ekspertise inden for behandling af misbrug. Læs mere på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder

24 august 2015

Akasse.dk

24 august 2015

Bedemand i Nyborg